Všetko, čo naozaj potrebujem vedieť, som sa naučil/a v materskej škole :)

MŠ L. Novomeského

Materská škola
L. Novomeského 1209/2
905 01 Senica

034 651 52 91
Telefón spoločný pre MŠ aj pre
školskú jedáleň.

12mssenica@gmail.com

Zápis detí do MŠ

09.04.2024 13:06

Riaditeľka Materskej školy /MŠ/, L. Novomeského1209/2, Senica oznamuje rodičom, že podávanie žiadostí o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do jednotlivých elokovaných pracovísk /EP/ na školský rok 2024/2025 sa uskutoční v termíne od 02. mája do 07. mája 2024 v jednotlivých EP.

  • v dňoch 2.5.,3.5.2024- v čase od  8,00 hod.do 10,00 hod.
  • v dňoch 6.5.,7.5.2024 - v čase od 16,00 hod. do 18,00 hod
 
 
PODMIENKY PRIJÍMANIA DETÍ DO MŠ:

Podľa § 59 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní /školský zákon/ a o zmene a doplnení niektorých zákonov oznamuje riaditeľka MŠ Senica nasledovné podmienky prijímania detí do MŠ:

Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma dieťa spravidla od troch do šiestich rokov.

Prednostne sa prijímajú:

  1.  deti, pre ktoré je (podľa zákona č. 209/2019 Z.z., ktorým sa upravuje a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní / školský zákon/  a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony)  plnenie predprimárneho vzdelávania povinné ( pre deti, ktoré do 31.augusta príslušného kalendárneho roku dovŕšia vek 5 rokov ).
  2. deti, ktoré do 31. augusta príslušného kalendárneho roku dovŕšia vek 4 roky (podľa zákona č. 182/2023 Z.z., ktorým sa upravuje a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní /školský zákon/ a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony).

 

Pred nástupom do MŠ musí mať každé dieťa osvojené základné hygienické návyky, základy sebaobsluhy a musí ovládať základy stolovania / dieťa nesmie nosiť plienky, vie sa pýtať na WC, vie sa obuť, vyzliecť, dokáže jesť lyžicou a piť z pohára/.

 

V prípade zvýšeného záujmu o prijatie detí do MŠ, ktorý by mohol prekročiť kapacitu MŠ sa budú zohľadňovať ostatné podmienky prijatia detí:

  1. k septembru príslušného kalendárneho roku dieťa dovŕši fyzický vek tri roky,
  2. individuálna situácia dieťaťa (dieťa samoživiteľa, osirelé dieťa, odídenec,...,)
  3. opakovane podávaná žiadosť v dvoch po sebe nasledujúcich rokoch v danom elokovanom pracovisku/EP/ MŠ,
  4. sociálne znevýhodnené prostredie dieťaťa- potrebné predložiť potvrdenie príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

 

Deti po dovŕšení dvoch rokov veku môžu byť prijaté, ak sú vytvorené vhodné materiálne a personálne podmienky a dosahujú požadovanú úroveň v oblasti hygienických návykov a sebaobsluhy a ak to dovoľuje kapacita MŠ /!/.

Do MŠ sa prijímajú deti na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu o umiestnenie dieťaťa do MŠ spolu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktoré predloží zástupkyni MŠ v danom elokovanom pracovisku. Do MŠ sa prijímajú deti zdravé, aj deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami /ŠVVP/.  Ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami predloží zákonný zástupca okrem žiadosti a potvrdenia o zdravotnom stave aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

Dieťa so ŠVVP môže byť prijaté, ak sú v MŠ vytvorené vhodné priestorové, materiálne i personálne podmienky.