Všetko, čo naozaj potrebujem vedieť, som sa naučil/a v materskej škole :)

MŠ L. Novomeského

Materská škola
L. Novomeského 1209/2
905 01 Senica

034 651 52 91
Telefón spoločný pre MŠ aj pre
školskú jedáleň.

12mssenica@gmail.com

Povinné predprimárne vzdelávanie

27.10.2022 21:34

Škôlka volá

Autor: JUDr. Mária Dvončová

Pre dieťa, ktoré dosiahlo päť rokov veku do 31. augusta, ktorý predchádza začiatku školského roka, od ktorého bude dieťa plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole, je predprimárne vzdelávanie v "škôlke" povinné. Rodič je povinný také dieťa zapísať do "škôlky".
 

Odpoveď: Žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie bude rovnaká pre všetky deti, bez ohľadu na to, či ide o deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné.

Povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole trvá jeden školský rok (výnimka pozri nižšie).

Povinné predprimárne vzdelávanie plní dieťa formou pravidelného denného dochádzania v pracovných dňoch v rozsahu najmenej štyri hodiny denne, okrem času školských prázdnin; tým nie je dotknuté právo tohto dieťaťa zúčastňovať sa na predprimárnom vzdelávaní aj v čase školských prázdnin.

Odklad do školy ako sme ho poznali je od 1.1.2021 zrušený. teraz sa už nežiada o odklady povinnej školskej dochádzky riaditeľa ZŠ, ale postupuje sa cez materskú školu.

Ak dieťa po dovŕšení 6 rokov nedosiahne školskú spôsobilosť, bude potrebné požiadať riaditeľa materskej školy o POKRAČOVANIE plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole. Riaditeľ o tom vydá rozhodnutie.

 

  • písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie,
  • a formovaný súhlas zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

Ak dieťa ani po pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole nedosiahlo školskú spôsobilosť, začne najneskôr 1. septembra, ktorý nasleduje po dni, v ktorom dieťa dovŕšilo SIEDMY rok veku, plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole.

SPÁDOVÁ "ŠKÔLKA" A POVINNÝ ZÁPIS DO ŠKÔLKY

Tak ako sú v súčasnosti spádové základné školy, fungujú i spádové materské školy podľa trvalého pobytu dieťaťa.

Odpoveď: Rodič môže pre dieťa zvoliť aj inú "škôlku" než spádovú, ale v spádovej má garantované povinné prijatie, ak sa pre ňu rozhodne.

Riaditeľ spádovej materskej školy je povinný prednostne prijať na povinné predprimárne vzdelávanie deti s trvalým pobytom v obci.

Ostatné deti, pre ktoré NIE JE predprimárne vzdelávanie povinné (bezu ohľadu na trvalý pobyt) NIE je povinný riaditeľ prijať prednostne.

Častá otázka: Máme v okolí viacero materských škôl, ktorá bude tá spádová pre nás?

Orgán miestnej štátnej správy v školstve určí materskú školu, v ktorej bude plniť povinné predprimárne vzdelávanie dieťa, ktoré

b)nemá trvalý pobyt v Slovenskej republike

Info pre rodičov, ktorí riešia to, ako to bude s povinnou "škôlkou", ak má Vaše dieťa 5 rokov a malo byť od septembra absolvovať povinné predprimárne vzdelávanie.
Je jasné, že nie je problém, ak dieťa navštevuje "škôlku", ktorá je tzv. sieťová (zaradená do Siete škôl a školských zariadení MŠ SR).

MOJE DIEŤA UŽ DO "ŠKÔLKY" CHODILO PREDTÝM NEŽ MALO 5 ROKOV (PRED POVINNOSŤOU CHODIŤ DO "ŠKÔLKY")

Ak sa rodič rozhodne, že dieťa prihlási na povinné predprimárne vzdelávanie do inej materskej školy ako je tá, ktorú navštevovalo pred začiatkom povinného predprimárneho vzdelávania, podá si žiadosť o prijatie v danej inej škôlke.

Žiadosti do "škôlky" o prijatie budú musieť byť písomné, budú sa predkladať od 1.mája do 31.mája. Súčasťou žiadosti je údaj o povinnom očkovaní.

INDIVIDUÁLNE VZDELÁVANIE A POVINNÁ "ŠKÔLKA"

ODKEDY PLATIA ZMENY V NOVELE ŠKOLSKÉHO ZÁKONA?

Vyššie uvedené zmeny sú účinné niektoré od 1.9.2019, ďalšie od od 1.10.2019 a napokon aj od 1.1.2021.

Celé znenie novely školského zákona si môžete pozrieť tu: www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=468868