Všetko, čo naozaj potrebujem vedieť, som sa naučil/a v materskej škole :)

MŠ L. Novomeského

Materská škola
L. Novomeského 1209/2
905 01 Senica

034 651 52 91
Telefón spoločný pre MŠ aj pre
školskú jedáleň.

12mssenica@gmail.com

Prechladnutie u detí | Zdravopedia

 

Vektor Sick boy kreslený #28832569 | fotobanka Fotky&Foto

Choré či nedoliečené dieťa do materskej školy nepatrí

28.10.2022 12:53

5 zásad chorého dieťaťa, ktoré neliečime liekmi | Iné | Iné | Detské  choroby | DetskeChoroby.Rodinka.sk

Dieťa je podľa odborníkov náchylnejšie na ochorenia, pretože imunita sa u neho ešte len vyvíja a má inú bakteriálnu flóru ako dospelý človek."Preto sú, pokiaľ ide o infekčné ochorenia, najrizikovejšou skupinou."

Hygienici upozorňujú rodičov, aby svoje choré alebo nedoliečené dieťa nenosili do materskej školy. Jeho priskorý návrat predlžuje jeho rekonvalescenciu, a zároveň zvyšuje riziko nakazenia ostatných detí. So soplíkom a kašľom by malo totiž zostať v doma v posteli a do kolektívu nepatrí.

V materských školách je okrem dodržiavania hygienických návykov mimoriadne dôležité dbať na takzvaný ranný filter. Ten musia zo zákona zabezpečiť zodpovedné osoby -učiteľky MŠ. Ak dieťa prejavuje známky ochorenia, učiteľka dieťa neprijme (má na to nárok).Na základe potvrdenia od lekára, alebo preliečení môže byť dieťa prijaté späť do kolektívu detí v MŠ.

,,Zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia totiž uvádza, že v predškolskom zariadení môže byť umiestnené iba dieťa, ktoré neprejavuje príznaky prenosného ochorenia."

Ak sa počas dňa u dieťaťa prejavia príznaky akútneho prenosného ochorenia, predškolské zariadenie ho je povinné od ostatných izolovať, zabezpečiť nad ním dočasný dohľad a okamžite informovať zákonného zástupcu.

Deťom podľa odborníčky na hygienu treba neustále pripomínať dôležitosť dôkladného umývania rúk s upozornením, že iba opláchnutie pod tečúcou teplou vodou nestačí. Potrebná je aj poriadna dávka mydla. Umývaním rúk totiž možno čo najjednoduchšie predísť šíreniu veľkej časti infekčných chorôb vrátane respiračných. Najlepšie je po dôkladnom opláchnutí použiť jednorazovú utierku alebo čistý uterák. Dieťaťu treba zdôrazniť, že ruky si má umývať po príchode do školy i návrate domov, pred a po jedle, po každom použití toalety, po kašľaní, kýchaní, pri fúkaní a čistení nosa a znečistení rúk.

Takisto je dôležité dbať u detí v zimnom období na posilnenie imunity formou prísunu vitamínov a minerálnych látok, najmä vitamínu C a to dostatočným množstvom ovocia a zeleniny. Najdôležitejšie je naučiť deti pravidelnej dennej konzumácii ovocia a zeleniny, počas celého roka, teda nielen v čase zvýšeného výskytu respiračných infekcií.

„Materská škola je potenciálne rizikové prostredie pre rýchle šírenie niektorých infekčných, ale aj parazitárnych ochorení. Imunitný systém detí ešte nie je vyvinutý, preto sú náchylnejšie ochorieť,“ vysvetľuje docentka MUDr. Jana Hamade, PhD. , vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Zdroje: webmagazin.teraz.sk/Choré a nedoliečené dieťa nepatrí do škôlky

            najmama.aktuality.sk/Lekárka opäť apeluje na rodičov: Choré a nedoliečené dieťa do kolektívu nepatrí